NÄTVERKET
 
                   Skarpnäcks Hembygd

 

Tätorp på kartor och i bilder

Torpet på karta från 1756 överlagd på nutida

Torpet Tätorpet 1936

Torpet Tätorp

Tätorp är den sist upptagna gården i Skarpa by och blev den som kom att längst ligga kvar på den gamla byplatsen.

Från 1609 finns torpet bokfört i byn och benämns som frälsetorpet. 1699 omnämns torpet som Skarpa Te och 1711 som Tätorpet. Det låg på byns väg ut mot skogen, dvs på tån eller tän, men med äkta dialektalt uttal blev det snart Tetorp. Tä är en mellansvensk form av tå. Samtliga gårdar i byn kallas i regel Skarpatorp. De andra gårdarna i byn var sedan länge hoplagt med herrgårdens och gårdens hus på bytomten användes som personalbostäder. Samma öde drabbade Tetorp, men huset låg kvar längre.

1933 lyckades Kalle Hallström från Hellas skidsektion på eget bevåg få hyra torpet från Stockholms Stad för sektionens aktiviteter (Föreningen tog över året därpå). Det var då ett ruckligt torp där ett av hyresvillkoren var att torpet skulle rivas när hyresgästerna tröttnade.

Beskrivning av de inledande aktivtetrna av Svenne Stolt:
Vi tog bort alla gamla tapeter, satte in kaffeburkar, med svavel och futtade på efter att tätat alla springor. När det brunnit ut låg där miljontals vägglöss ihjälrökta... Sedan vallade vi stockarna med tjära och rustade upp torpet på alla vis.

Källor/litteratur:
Anders Bergmans opublicerade papper om torp i Söderort
Hellas Idrottshistoria udner ett sekel 1899-1999 Jan falk, Kjell Löfberg, Sverker Tirén.